Falafels zijn niet bij iedereen bekend en als ik heel eerlijk ben had ik er tot een jaar geleden ook nog nooit van gehoord. Volgens mij is het in Amerika populairder dan hier in Nederland en die populariteit heeft een goede reden: falafels zijn heerlijk! En als je ze zelf maakt ook nog eens heel erg gezond, omdat deze versie van zelf falafel maken met pappadums en soja yoghurt komijn saus geen toegevoegde suikers of tarwe bevat.
Recept
Zelf falafel maken is helemaal niet moeilijk! Combineer de falafel met pappadums en een heerlijk zelfgemaakte dip.
Gang | Hoofdgerecht |
---|---|
Keuken | Indiaas/Arabisch |
Porties | 4 personen |
Voorbereidingstijd | 20 min |
---|---|
Bereidingstijd | 5 min |
Totaal | 25 min |
Het is gebruikelijk falafels te serveren met een pitabroodje en als je geen glutenallergie hebt of niet tarwevrij hoeft te eten, kun je die bijvoorbeeld zelf maken (zie mijn recept voor spelt pita broodjes). Nu zijn pappadums een hele goede vervanger voor pitabroodjes en voor de snelle thuiskoks onder ons ook nog eens super makkelijk en snel klaar te maken. Namelijk: Maak ze aan beide kanten nat met wat water, en doe er 2 per keer op een bord in de magnetron (70 seconden). Eigenlijk moet je ze met olie bestrijken of frituren, maar met water werkt het prima en het is natuurlijk ook nog eens gezonder.
Ik hoor je denken: pappadums? De pappadum is een knapperige wafels uit de Indiase keuken, die als snack of bij een hoofdgerecht worden gegeten. Nu blijken de pappadums die gewoon te koop zijn ook nog eens geen gist, tarwe, suikers en e-nummers te bevatten. Sinds ik dat weet zijn pappadums voor mij een hele fijne snack en eet ik ze bijvoorbeeld met wat humus, avocado of zalm.
Dit gerecht vind ik zelf echt geweldig. Het is namelijk erg gezond, snel klaar en daarnaast heel smaakvol, zeker met de sojayoghurt-komijn saus die je er (in 1 minuut) bij kunt maken. Het recept voor de sojayoghurt-komijn saus vind je onder het falafelrecept!