Al maanden wil ik zelf speltbrood bakken, maar ik kwam er steeds niet aan toe. In mijn hoofd was het zelf bakken van brood namelijk heel ingewikkeld en duurde het ook nog eens lang. Maar omdat speltbrood in de winkel behoorlijk duur is en ook niet altijd verkrijgbaar, wilde ik een fijn recept om zelf speltbrood te bakken. Was het echt zo moeilijk? Nee dus! Je bent zo klaar en je hebt geen idee hoe dit broodje smaakt als het net uit de oven komt. Warm, vers en knapperig….. hemels!
Recept
Een warm, vers en knapperig brood is hemels. Dit recept voor speltbrood is dan ook een geschenk voor iedereen die geen tarwe mag of wil.
Gang | Ontbijt, lunch |
---|---|
Keuken | Nederlands |
Porties | 1 brood |
Voorbereidingstijd | 15 min |
---|---|
Rijstijd | 40 min |
Bereidingstijd | 55 min |
Totaal | 1 uur 50 min |
Het enige dat je nodig hebt is roggemeel, speltmeel, zout, gist, eventueel wat lekkere noten en zaden en lauwwarm water. In de vorm of in de mengkom laat je het deeg een half uur tot 40 minuten rijzen en daarna bak je het brood in ongeveer 45-55 minuten af in de oven. Je hebt dus ook geen broodbakmachine nodig en dat maakt het sowieso al een heel fijn recept.
Let overigens op: speltmeel is niet glutenvrij! Speltmeel is wel tarwevrij, maar bevat gluten en dit brood is daardoor niet geschikt voor mensen met coeliakie. Hier vind je een recept voor een volledig glutenvrij brood!