Als je van lekker eten houdt dan moet je Shakshuka (ook wel Shakshouka) echt een keer proberen! Dit is ook een ideaal gerecht als je een keer geen zin hebt om heel lang in de keuken te staan. Als het eenmaal op staat, heb je er namelijk weinig omkijken meer naar! Daarbij is dit recept voor Shakshuka zo simpel of ingewikkeld te maken als je zelf wilt. En wanneer je een ruime hoeveelheid maakt, is het ook makkelijk weer op te warmen voor een kliekjesdag. Al is de vraag of er nog wat overblijft…
Recept
Met dit eenpansgerecht zet je eens iets anders op tafel! Heerlijk door de gepocheerde eieren in een pittige tomatensaus.
Gang | Hoofdgerecht |
---|---|
Keuken | Marokkaans |
Porties | 4 personen |
Voorbereidingstijd | 15 min |
---|---|
Bereidingstijd | 15 min |
Totaal | 30 min |
Shakshuka is een eenpansgerecht met gepocheerde eieren in een (pittige) saus van tomaten, paprika en ui. Het recept komt van origine uit het gebied van het Ottomaanse Rijk, maar is tegenwoordig vooral bekend van de Marokkaanse variant met groenten. Kenmerkend voor Shakshuka zijn de geurige kruiden zoals komijn, karwij en cayennepeper. Wij gebruiken het bekende Marokkaanse kruidenmengsel ras el hanout. Dit is niet alleen makkelijk, maar vooral super lekker! Doordat Shakshuka een stoofgerecht is kun je het perfect maken in een tajine. Dat is ook nog eens heel mooi serveren!
Eenpansgerechten zoals Shakshuka zijn makkelijk te maken. Het is een kwestie van alles even kort aanzetten (kruiden, ui, groente en eventueel vlees), dan de natte ingrediënten (tomatenblokjes en ei) erbij en stoven maar. Shakshuka maken is dus vrij eenvoudig. Als je de eieren goed wilt pocheren, maak je met een sauslepel een kuiltje in de saus voor een eitje. Wanneer je alle eitjes erin hebt, doe je het deksel op de pan of tajine en laat dit een klein kwartiertje zo staan. Probeer niet steeds te kijken, dan gaat er namelijk teveel warmte verloren.
Speciaal voor jou geselecteerd
Schapenvlees is de ideale kandidaat voor een Shakshuka met vlees. De uitgesproken smaak past perfect bij de heerlijke kruiden in het gerecht. Erg goed passen gehaktballetjes van lamsgehakt bij dit gerecht maar je zou natuurlijk ook rundergehakt kunnen gebruiken. Shakshuka is vanwege de eieren een gerecht dat veel in de ochtend wordt gegeten, al is een Shakshuka met vlees naar meer geschikt als hoofdgerecht. Het is heerlijk om te eten met couscous, een salade of lik de pan uit met een stukje platbrood (lavash). Vergeet trouwens niet om royaal koriander over het gerecht heen te strooien!
Zoals gezegd kun je dit gerecht zo makkelijk maken als je zelf wilt. Ga je voor de supersnelle variant dan koop je een zakje gesneden groenten. Dit mag geheel naar eigen smaak zijn. Je kunt ook de Shakshuka vegetarisch maken, door er vegetarisch gehakt aan toe te voegen. Wil je volledig vers, maar toch ook simpel? Snij dan een aubergine in blokjes en voila. Wanneer je dit Shakshuka recept vegetarisch maakt, is het heerlijk om een stukje fetakaas te verkruimelen over het gerecht. Shakshuka is de ideale basis om eindeloos mee te experimenteren!